Výhody pomalého varenia
Prípravou jedla strávime značnú časť svojho života. Vravíte si, prečo variť v pomalom hrnci, keď sa v dnešnej dobe skôr všetko zrýchľuje? Tu máte 5 dôvodov, vďaka ktorým veľmi rýchlo prepadnete kúzlu pomalého varenia:
Pomalé varenie šetrí váš čas
Znie to paradoxne, že? Ale je to tak, pri bežnom varení totiž musíte pokrm neustále kontrolovať a miešať. A toľko špinavého riadu. Pomalý hrniec postráži všetko za vás. Skrátka, len nakrájate, na čo máte práve chuť a hodíte to do hrnca. Než sa jedlo uvarí (zhruba 4 – 10 hodín podľa typu hrnca a použitých surovín), môžete sa venovať deťom alebo koníčkom. Pomalý hrniec varí tesne pod bodom varu, vďaka čomu sa z jedla odparuje len minimum vody a nehrozí tak pripálenie. Hotový pokrm navyše zostáva dlho teplý a pripravený kedykoľvek na naservírovanie.
Tá chuť!
Ani to najtuhšie mäso neodolá pozvoľnej príprave vo vlastnej šťave. Pokrm sa v pomalom hrnci Crock-pot pripravuje pri teplote pod bodom varu, vďaka čomu je vždy neuveriteľne šťavnatý a mäkký. Ideálny i pre mliečne zúbky vašich detí. Vitamíny a minerálne látky sa pri vyšších teplotách strácajú. Pri pomalom varení si zelenina uchováva nielen zdraviu prospešné látky, ale tiež skvelú chuť. Rovnako tak korenie nemusíte sypať s vervou. Stačí štipka, ktorá sa pozvoľným varením rozvinie do dokonalej harmónie chutí.
Sebestačný pomocník
Elektrické pomalé hrnce sú úžasným domácim pomocníkom i pre unavených rodičov alebo zaneprázdnených podnikateľov. Pomalý hrniec varí bezpečne a nie je potrebné ho strážiť. Zatiaľ čo sa obed pripravuje, môžete bez obáv odísť na prechádzku, na nákupy, na obchodné rokovanie či s deťmi na pieskovisko. A že sa niekedy zdržíte? To vôbec neprekáža, po vypršaní doby varenia sa pomalý hrniec Crock-Pot automaticky prepne do módu udržiavania teploty. Po vašom príchode tak bude jedlo okamžite pripravené na servírovanie. Podobne i nedeľný obed si môžete pripraviť cez noc. Pokiaľ pred spaním vložíte do pomalého hrnca kačičku a zapnete na pomalý stupeň, po prebudení vás v kuchyni prekvapí jej nádherná vôňa...
Úspora nákladov
Pomalý hrniec nie je náročný ani na spotrebu elektrickej energie, na svoju prevádzku nepotrebuje vysoký príkon. Ten býva u pomalých hrncov priemerne okolo 220 W, čo je až 7x menej než príkon jednej plynovej či indukčnej dosky. Pri príprave sa používa i minimum tuku, čo tiež šetrí vašu peňaženku.
Ani deko navyše
Pokiaľ si strážite postavu, určite oceníte, že pri varení v elektrickom pomalom hrnci nie je potrebné pridávať žiadny tuk. Pokrm si v uzatvorenom priestore udržuje šťavnatosť a na rozdiel od klasickej prípravy sa nepripaľuje. Pomalý hrniec je tak ideálnym spoločníkom i pre športovcov alebo osoby držiace redukčnú diétu. Vy ostatní si namiesto lyžice oleja pod cibuľu radšej doprajte pohárik ľahkého vína.