Tuniak a karfiolové pyré

Šetrná metóda očarí vaše chuťové bunky. Varenie metódou sous-vide za konštantnej teploty v tuniakovi zachová minerály a potrebné živiny. Lahodné mäso tuniaka tak nestratí na svojej znamenitej chuti.
  43 - 52°C
  4 porcie
  45 min
 
Ingrediencie:
Tuniak
  • 4 steaky z tuniaka
  • 1 1/2 lyžičky soli
  • 1 kôra z citróna
  • čerstvo mleté ​​biele korenie
  • čerstvá petržlenová vňať
Pyré
  • 500 g karfiolu
  • 1 šalkotka
  • 3 lyžice masla
  • 2 lyžičky soli
  • 3 vetvičky pertželovej vňate
  • 3 vetvičky tymiánu
  • 200 g smotany na varenie
  • biele korenie
Postup:
1
Tuniaka ochuťte zo všetkých strán soľou, čiernym korením, citrónovou kôrou a vložte do pripravených vákuovacích sáčkov.
2
V sáčku zľahka zalejte olivovým olejom a na steaky položte petržlenovú vňať. Zavákuujte.
3
Pripravte si do hrnca vodu a Sous Vide Matté. Vodu ohrejte na 43 až 52°C. Čím nižšia teplota, tým bude tuniak vo vnútri ružovejší, krehkejší. Čas nastavte na 45 minút.
4
Medzitým pripravte karfiolové pyré. Karfiol rozoberte na malé kúsky. Do hrnca dajte maslo a zahrievajte. Až bude rozpustené, dajte naňho opekať šalotku nakrájanú nadrobno a ružičky karfiolu. Opekajte približne 8 minút.
5
Zalejte smotanou, ochuťte soľou, čiernym korením, petržlenovou vňaťou a tymiánom. Varte miernym varom, kým nie je karfiol mäkký. Potom rozmixujte na hladké pyré.
6
Schovajte si pár listov z karfiolu, tie nakrájajte najemno a opečte na kúsku masla. Použite ich na ozdobu karfiolového pyré.
 

Sous Vide Circulator Matté LS-SV05B

Pustite sa do prípravy pokrmov modernou metódou Sous Vide. Tento spotrebič sa jednoducho ovláda a používať ho môžete aj s bežným hrncom.

 
Výkonná zváračka FoodSaver VS3190X ponúka hneď 5 funkcií: mokré / suché potraviny, marinovanie, pulzný a Sous Vide vákuovanie. Vďaka nim sa stane nepostrádateľným pomocníkom Vašej domácnosti. Jej prednosťou je aj jednoduché ovládanie a efektívnejšie využitie fólie. Ako vákuovať potraviny s pomocou tohto prístroja, je predstavené v hobby magazíne ČT1 POLOPATE. Zhliadnuť video môžete TU.