Trhané bravčové koleno pripravované šetrnou metódou sous vide, zachová šťavnatosť a plnú chuť vďaka marináde, v ktorej sa mäso varí za konštantnej teploty
15 - 16 hod
4 - 6 porcií
75°C - 85°C
Ingrediencie:
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 lyžice trstinového cukru
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 1 lyžica mletej údené papriky
- 4 lyžice hrubozrnnej horčice
- 2 lyžičky soli
- 1 lyžička hrubo mletého čierneho korenia
- 100 g slnečnicového oleja
- 1 bravčové koleno zadné
Postup:
1
Strúčiky cesnaku prelisujte, pridajte obe papriky, hrubozrnnú horčicu, trstinový cukor, soľ a korenie. Premiešajte a prilejte slnečnicový olej.2
Pripravte si dostatočne veľkú fóliu do vákuovej zváračky. Zvarte na jednom konci a vložte dovnútra bravčové koleno. Opatrne ho zo všetkých strán potrite koreniacou pastou.3
Vzniknuté vrecko za pomoci vákuovej zváračky fólií uzavrite, s odsatým vzduchom. Ideálne je, keď koleno necháte minimálne 24 hodín marinovať v chladničke.4
Pripravte si veľký hrniec a prístroj Sous Vide Matté. Nastavte požadovaný čas a teplotu: 85°C – 15 hodín. 75°C - ešte 1 hodinu navyše.5
Keď je koleno hotové, opatrne ho vytiahnite z vody. Aj s vreckom dajte do pripraveného pekáča a rozrežte.6
Koleno aj so šťavou a korením v pekáči dajte dopiecť do naplno vyhriatej rúry, aby sa zapiekla aspoň trochu chrumkavá kôrka. Podľa potreby môžete pridať ešte deci vody, aby ste mali viac šťavy.7
Výpekom s korením priebežne stále prelievajte koleno, počas celého pečenia. Takto zapekajte desať, dvadsať aj tridsať minút. Záleží na výkone vašej rúry. Ide nám o chrumkavú kožu. Koleno strážte, aby sa nepripálilo.8
Vyberte z rúry, natrhajte na kúsky vidličkou a hneď podávajte s chlebom a uhorkami.Sous Vide Circulator Matté LS-SV05B
Pustite sa do prípravy pokrmov modernou metódou Sous Vide. Tento spotrebič sa jednoducho ovláda a používať ho môžete aj s bežným hrncom.Výkonná zváračka FoodSaver VS3190X ponúka hneď 5 funkcií: mokré / suché potraviny, marinovanie, pulzný a Sous Vide vákuovanie. Vďaka nim sa stane nepostrádateľným pomocníkom Vašej domácnosti. Jej prednosťou je aj jednoduché ovládanie a efektívnejšie využitie fólie. Ako vákuovať potraviny s pomocou tohto prístroja, je predstavené v hobby magazíne ČT1 POLOPATE. Zhliadnuť video môžete TU.