Zapečená ryža s baklažánom, šafránom a mozzarellou

Léto je v plnom prúde a naše chuťové poháriky sú pripravené prejsť od hutných zimných jedál k pokrmom ľahším a voňajúcim po dovolenke pri mori.  Pochutnajte si na tomto skvelom bezmäsom recepte, ktorý nie je v ničom pozadu za stredomorskou kuchyňou.
  2,5 hodiny
  4 porcie
  High
 
Ingrediencie:
  • 700 g paradajkového pyré
  • 1 lyžička sušeného oregána
  • 2 strúčiky drveného cesnaku
  • 2 stredne baklažány nakrájané na 5 mm plátky
  • 250 g mozzarelly
  • 200 g arborio ryže (guľatozrnné)
  • 1 stredná cibuľa nakrájaná najemno
  • 1 veľká štipka šafránu
  • 150 g zeleninového vývaru (bujón Knorr)
  • 200 ml bieleho vína
  • olivový olej
  • strúhaný parmezán
Postup:
1
V mise zmiešajte paradajkové pyré, oregáno a cesnak.
2
 Rozpáľte v Sauté nádobe s povrchom DuraCeramic – alebo na panvici – kvapku olivového oleja a postupne restujte plátky baklažánu, kým nie sú zľahka pripečené.  Vyberte z varnej nádoby a odložte bokom.
3
 Pridajte do nádoby / panvice ešte trochu oleja a nechajte zosklovatieť cibuľu.  Pridajte ryžu a za stáleho miešania nechajte tiež zosklovatieť.  Potom ryžu zalejte vývarom, vínom a pridajte šafrán.  Miešajte ešte pár minút, kým ryža nenasiakne takmer všetku tekutinu.  Ak varíte v Sauté hrnci, vyberte ryžu napríklad do misy.
4
 Dno varnej nádoby pomažte polovicou paradajkovej zmesi a rozložte na ňu polovicu natrhanej mozzarelly.  Na vrch pridajte polovicu plátkov baklažánu.  Na baklažány rozložte ryžu, vyrovnajte povrch a pokračujte vo vrstvení najprv s baklažánmi, potom navŕšte mozzarellu a všetko zalejte zvyškom paradajkovej zmesi.
5
Varte na II.  stupeň asi 2,5 hodiny.  Podávajte so strúhaným parmezánom a rukolou.
Pomalý hrniec CSC026X sa pýši 5l objemom a je tak vhodný aj na prípravu rodinného obeda. Je vybavený špeciálnym povrchom DuraCeramic, ktorý je veľmi odolný a ľahko sa udržiava.
Pomaly a lahodne! Zbierka receptov od populárnej food blogerky. Všetky recepty sú pripravované v pomalom hrnci značky Crockpot. Kniha je v češtine.