Sviečková na smotane

Jedna z najtypickejších hviezd českej kuchyne býva tiež obávaným kulinárskym počinom.  Poďme skúsiť klasickú sviečkovú s hovädzím čo najviac zjednodušiť bez toho, aby sme ale túto perlu ochudili o vynikajúcu a jedinečnú chuť.
  HIGH
  5 hodín
  6 porcií
 
Ingrediencie:
  • 1 kg hövadzie pliecko lúpané
  • 3 väčšie mrkvy
  • 1 veľký zeler
  • 3 petržleni
  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g masla
  • 200 g slaniny
  • 5 guličiek nového korenia
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 3 bobkové listy
  • 250 ml smotany na šľahanie alebo kyslej smotany
  • 2 lyžice mlieka
  • 2 lyžice hladkej múky
  • podľa chuti ocot
  • 2 lyžice soli
  • cca 0,5 l vody
Na podávanie
  • plátky citróna
  • nakladané brusnice
  • žemľová alebo karlovarská knedľa
Postup:
1
Mäso a slaninu na 30 minút vložíme do mrazničky.  Potom mäso odblaníme, prešpikujeme slaninou a vložíme do pomalého hrnca.
2
Do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu, cibuľu, korenie (najlepšie zabalené do plátienka či do kovového vajíčka na korenie) a hrudku masla.  Zasypeme hladkou múkou.  Podlejeme vodou a dusíme na vyššom stupni 4 hodiny.
3
Vyberieme z hrnca mäso a vyberieme korenie.  Omáčku rozmixujeme a prilejeme smotanu.  Pokiaľ je potrebné dochutíme octom.
4
Mäso nakrájame na plátky, vložíme späť do omáčky a varíme na vyššom stupni ešte 1 hodinu.
 
Pustite sa do jednoduchšieho spôsobu varenia a kúpte si pomalý hrniec, ktorý väčšinu práce odvedie za vás. Pýši sa objemom 3,5 litrov a pripravíte v ňom obed pre dvoj až trojčlennú rodinu.
 
Multifunkčný hrniec Crock-Pot® Express je novinkou jesene 2021. Či už si pripravujete jedlo ráno a varíte po celý deň alebo potrebujete rýchlo pripraviť večeru, Crock-Pot® Turbo Express to vďaka svojim 12 funkciám hravo dokáže. A navyše uvaríte všetko zdravo a s minimálnym množstvom tuku či oleja!

Multifunkčný hrniec sme pre vás vyskúšali - viac informácií nájdete v článku TESTUJEME CrockPot Turbo Express.