Jedna z najtypickejších hviezd českej kuchyne býva tiež obávaným kulinárskym počinom. Poďme skúsiť klasickú sviečkovú s hovädzím čo najviac zjednodušiť bez toho, aby sme ale túto perlu ochudili o vynikajúcu a jedinečnú chuť.
HIGH
5 hodín
6 porcií
Ingrediencie:
- 1 kg hövadzie pliecko lúpané
- 3 väčšie mrkvy
- 1 veľký zeler
- 3 petržleni
- 1 väčšia cibuľa
- 200 g masla
- 200 g slaniny
- 5 guličiek nového korenia
- 5 guličiek čierneho korenia
- 3 bobkové listy
- 250 ml smotany na šľahanie alebo kyslej smotany
- 2 lyžice mlieka
- 2 lyžice hladkej múky
- podľa chuti ocot
- 2 lyžice soli
- cca 0,5 l vody
Na podávanie
- plátky citróna
- nakladané brusnice
- žemľová alebo karlovarská knedľa
Postup:
1
Mäso a slaninu na 30 minút vložíme do mrazničky. Potom mäso odblaníme, prešpikujeme slaninou a vložíme do pomalého hrnca.2
Do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu, cibuľu, korenie (najlepšie zabalené do plátienka či do kovového vajíčka na korenie) a hrudku masla. Zasypeme hladkou múkou. Podlejeme vodou a dusíme na vyššom stupni 4 hodiny.3
Vyberieme z hrnca mäso a vyberieme korenie. Omáčku rozmixujeme a prilejeme smotanu. Pokiaľ je potrebné dochutíme octom.4
Mäso nakrájame na plátky, vložíme späť do omáčky a varíme na vyššom stupni ešte 1 hodinu.Pustite sa do jednoduchšieho spôsobu varenia a kúpte si pomalý hrniec, ktorý väčšinu práce odvedie za vás. Pýši sa objemom 3,5 litrov a pripravíte v ňom obed pre dvoj až trojčlennú rodinu.
Multifunkčný hrniec Crock-Pot® Express je novinkou jesene 2021. Či už si pripravujete jedlo ráno a varíte po celý deň alebo potrebujete rýchlo pripraviť večeru, Crock-Pot® Turbo Express to vďaka svojim 12 funkciám hravo dokáže. A navyše uvaríte všetko zdravo a s minimálnym množstvom tuku či oleja!
Multifunkčný hrniec sme pre vás vyskúšali - viac informácií nájdete v článku TESTUJEME CrockPot Turbo Express.