Kvety orgovánu

Ruža, nechtík, levanduľa… všetci známe omamnú vôňu sušených kvetov v kúpeli alebo v čaji. A čo orgován? Jedno z najpôvabnejších kvetenstiev svojou opojnou vôňou zaháňa posledné spomienky na zimu a ako kúzlom prináša radosť a potešenie hrejivej jari.
  4 hod
  40°C
 
Ingrediencie:
  • čerstvé kvety orgovánu
Postup:
1
Kvety zbierame v máji, keď ešte nie sú úplne všetky rozvité.
2
Nezbierať zaprášené, špinavé alebo napadnuté kvety. Tiež nezbierať v blízkosti ciest či železnice.
3
Orgovánové kvety sušíme pri teplote 40 ° C, kvety rozložíme v slabej vrstve na sieťku. Doba sušenia je cca 4 hodiny.
4
Doba skladovania surovín je do 2 rokov.
5
Sušené kvety orgovánu môžete zmiešať s inými sušenými bylinami alebo napríklad bielym či zeleným čajom, vytvoríte si tak úžasnú čajovú zmes s čisto prírodnou arómou.
6
Orgován obsahuje veľké množstvo alergénov, preto ho najprv vyskúšajte v malom množstve!
7
Orgovánový čaj – Z kvetov orgovánu je možné pripraviť aromatický čaj, ktorý bojuje proti bolestiam hlavy, migrénam, bolestiam hrdla, reumatizmu a dne, ďalej urýchľuje metabolizmus a napomáha tráveniu. Hrsť čerstvých alebo 2 lyžice sušených kvetov zalejte 250 ml vriacej vody a nechajte asi pol hodiny lúhovať.
8
Kúpeľ – Do kúpeľa stačí pridať čerstvé kvety orgovánu a môžete si vychutnať voňavý a relaxačný kúpeľ. Sušené kvety je možné tiež zmiešať s morskou soľou a taktiež používať do kúpeľa.
  
Vylepšená verzia obľúbeného modelu Ultra FD1000 s digitálnym nastavením teploty a časovačom. Táto sušička potravín splní i Vaše najnáročnejšie predstavy o dokonalom spotrebiči. Má perfektný výkon a jej kapacitu možno rozšíriť až na 30 sít. Recept na vynikajúce kokosové guľky s brusnicami, sušené na sušičke EZIDRI Digital v hobby magazínu ČT Polopate, môžete pozrieť TU.

 
Kuchárka zameraná na sušenie ovocia v elektrických sušičkách dáva odpovede na otázky: Ako sušiť, aby sme boli s výsledkami sušenia spokojní? Na čom sušiť, aby sme zachovali cenné látky? Ako sušené produkty skladovať? Čo všetko je možné zo sušeného ovocia, zeleniny, bylín a húb pripraviť? 4. prepracované vydanie, 40 strán. Kniha je napísaná v českom jazyku.